Το τέρας

Όλοι μας έχουμε ακούσει για τη Νέσι, το τέρας του Λοχ Νες. Από μικρός (όπως όλα τα παιδάκια) ενθουσιαζόμουν (και φοβόμουν καμιά φορά) με την ιδέα της ύπαρξης τεράτων, δεινοσαύρων, εξωγήινων! Τώρα πια είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχουν τέρατα. Τουλάχιστον όχι όπως τα φανταζόμασταν! Υπήρχαν σίγουρα δεινόσαυροι και υπάρχουν σίγουρα εξωγήινοι, σε κάποια μορφή, μπορεί όχι πράσινοι ή μικροί ή με τεράστια δάκτυλα, δεν ξέρω. Θα δούμε. Κάποτε θα δούμε. Όταν τα δούμε, θα τα πούμε τέρατα.

Χάζευα λοιπόν με τις ώρες αυτή την πασίγνωστη φωτογραφία (δημοσιεύτηκε 21/04/1934, πριν περίπου 80 χρόνια), που όλοι μας έχουμε δει:

Το τέρας του Λοχ Νες

Το "τέρας" του Λοχ Νες, σε μια θολή φωτογραφία, από μακριά. Πιστεύω ότι είναι αληθινή. Φωτογραφία. Κι αυτό που δείχνει αληθινό πρέπει να είναι. Αλλά δεν ξέρω τι δείχνει.

Μήπως είναι κάτι τέτοιο;

Ψεύτικο τέρας

Ή ίσως κάτι τέτοιο;
Ψεύτικο τέρας

"Τραβηγμένες" πρόχειρες εκτιμήσεις μου, επίτηδες όμως. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορείς να φτιάξεις κάτι πολύ πρόχειρο που όμως μπορεί να σε ξεγελάσει (όπως το πρώτο) ή απλά να είναι αστείο (όπως το δεύτερο). Αν έχεις πιο πολύ χρόνο και δυνατότητες, θα μπορούσες να κάνεις κάτι πολύ καλύτερο.

Πως μου ήρθε εμένα αυτό; Δείτε την πρώτη φωτογραφία ξανά. Δεν θα μπορούσε να είναι ένα χέρι κάποιου που κολυμπάει μέσα στο νερό; Ίσως δεν χρειαζόταν καν επεξεργασία!

Nesi with man

Ε, θα μπορούσε, δεν θα μπορούσε;

Τέρατα